Kosciół w Polsce. Strona: 23

Dodano: 2011-10-19 13:56

Wywaliłem posty nie na temat. Będą się powtarzać - będzie ban.

Life is complex: it has both real and imaginary components

Dodano: 2011-10-19 17:50

nóż się w kieszeni otwiera:

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10498438,Ile_dostaje_od_panstwa_polski_Kosciol__Duzo__A_chce.html

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Dodano: 2011-10-19 18:01

Cytat:
W zamian Kościół chce wprowadzenia możliwości dobrowolnego przekazania 1 proc. z PIT na rzecz wybranego kościoła lub związku wyznaniowego.

Akurat propozycja dobra. I nie jestem pewien czy spowodowałoby to, że dostaną więcej kasy, tak jak sugeruje artykuł.

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Dodano: 2011-10-19 18:07 Zmieniono: 2011-10-19 18:07

CrommCruaich napisał(a):

W zamian Kościół chce wprowadzenia możliwości dobrowolnego przekazania 1 proc. z PIT na rzecz wybranego kościoła lub związku wyznaniowego.

Akurat propozycja dobra. I nie jestem pewien czy spowodowałoby to, że dostaną więcej kasy, tak jak sugeruje artykuł.

ja nie mam nic do tego by ktoś swoje 1% przekazywał na co tylko chce - byle nie moje ale wówczas niech kościół odessie się od pozostałego finansowania i przestanie mieć roszczenia co do ziem oraz sam opłaca swoich katechetów, kapelanów itp.

Dodano: 2011-10-19 18:11

minawi napisał(a):
nóż się w kieszeni otwiera:

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10498438,Ile_dostaje_od_panstwa_polski_Kosciol__Duzo__A_chce.html
tak i o tym mówie.. a dodatkowo
[youtube]http://www.youtube.com/profile?user=jezusallah&annotation_id=annotation_721762&feature=iv[/youtube]

Dodano: 2011-10-19 18:13

A w takiej Francji np.

Cytat:
Istnieją jednak liczne formy finansowania pośredniego: państwo utrzymuje budynki kościelne wybudowane przed 1905 r., zatrudnieni w instytucjach państwowych duchowni otrzymują pensje, duchowni są ubezpieczani, Kościół może otrzymać też korzystny kredyt na budowę nowej świątyni.

A to zdaje się bardzo świecki kraj.

Dodano: 2011-10-19 18:20

No i...?? Jeśli ktoś chce topic pieniądze i trwonic je na co co jest niepotrzebne i niezyskowne to juz nie mój problem.I do Francji nie zamierzam sie przenosic :)

Dodano: 2011-10-19 18:21

Cromm, ale dopiero co chciałeś ratować polską gospodarkę

Dodano: 2011-10-19 18:21

minawi napisał(a):
[quote:0fd04eeeac="CrommCruaich"]

ja nie mam nic do tego by ktoś swoje 1% przekazywał na co tylko chce - byle nie moje ale wówczas niech kościół odessie się od pozostałego finansowania i przestanie mieć roszczenia co do ziem oraz sam opłaca swoich katechetów, kapelanów itp.[/quote:0fd04eeeac] O tak wielkie słowa ,kojące moje oczęta :)

Dodano: 2011-10-19 18:38 Zmieniono: 2011-10-19 18:41

Ten 1 mld z hakiem jest śmieszny przy 15,4 mld zł, które poszły na KRUS. Do tego policzmy przywileje służb mundurowych (Do emerytur wojskowych dokładamy 5,7 mld zł rocznie, a sędziów i prokuratorów – 1,1 mld zł.), pompowanie kasy w nierentowne - bo źle zarządzanie przedsiębiorstwa państwowe. Z kolei na wypłaty świadczeń dla górników Fundusz Ubezpieczeń Społecznych rezerwować musi co roku 38 mld zł. Ponoć wszystkie przywileje emerytalne kosztuj Więc oprócz zatykania małych dziur w finansach państwa łatajmy też te duże ? Ale nie - łatwiej robić zadymę o krzyż, niż postawić się górnikom. Przecież księża nie będą palić opon na ulicach.

Dodano: 2011-10-19 18:46

CrommCruaich napisał(a):
Przecież księża nie będą palić opon na ulicach.

Nieeee, oni swoje opony (brzuszne) wożą mercami

Dodano: 2011-10-19 18:50

Ta cała sytuacja wygląda jakby pęknięta rura zalewała Ci mieszkanie, ale Ty najpierw naprawiasz cieknący kran.

Dodano: 2011-10-19 18:53

CrommCruaich napisał(a):
Ta cała sytuacja wygląda jakby pęknięta rura zalewała Ci mieszkanie, ale Ty najpierw naprawiasz cieknący kran.

Nieee, najpierw zadzwoniłabym po jakiegoś przystojnego polskiego hydraulika <cwaniak2>

No kurde, ludzie, trochę dystansu, ja tu się nabijam, a wszyscy na poważnie ciągle

Dodano: 2011-10-19 19:51

W tym roku Lubelski Falcon 2011 jest poświęcony Bóstwom i Bogom . Czego to w naszej ludzkiej historii nie było ?! Tylu bogów jest zapomnianych !!

Bo ja z przeklętych jestem tego świata, Ja bywam dumny i hardy

Dodano: 2011-10-19 19:57 Zmieniono: 2011-10-19 20:03

minawi napisał(a):
[quote:4e63483452="CrommCruaich"]Ta cała sytuacja wygląda jakby pęknięta rura zalewała Ci mieszkanie, ale Ty najpierw naprawiasz cieknący kran.

Nieee, najpierw zadzwoniłabym po jakiegoś przystojnego polskiego hydraulika <cwaniak2>

No kurde, ludzie, trochę dystansu, ja tu się nabijam, a wszyscy na poważnie ciągle [/quote:4e63483452] Najpierw trzeba by tego przystojnego z Irlandii sciągnąc :) Cromm odnoszę wrazenie w tym temacie ,ze co byśmy nie napisali to i tak staniesz w opozycji.:) W zasadzie to wynajdujesz nowe problemy,o których wiadomo a krytykujesz działania.Ciekawa jestem czy mozesz powiedziec cos co mogłoby uzdrowic całą te sytuacje? Bo wymieniac problemy możnaby w tym państwie w nieskończonośc,tylko że narzekaniem nic sie nie zdziała,więc szanuję ludzi ,którzy robia cokolwiek aby COKOLWIEK ruszyc z posad.

Dodano: 2011-10-19 20:03

bibunia napisał(a):
[quote:ce2f49d2e3="minawi"][quote:ce2f49d2e3="CrommCruaich"]Ta cała sytuacja wygląda jakby pęknięta rura zalewała Ci mieszkanie, ale Ty najpierw naprawiasz cieknący kran.

No kurde, ludzie, trochę dystansu, ja tu się nabijam, a wszyscy na poważnie ciągle [/quote:ce2f49d2e3] Najpierw trzeba by tego przystojnego z Irlandii sciągnąc :)[/quote:ce2f49d2e3]

jakiego przystojnego z Irlandii? Nic mi o tym nie wiadomo, hmmm.

Dodano: 2011-10-19 20:04 Zmieniono: 2011-10-19 20:11

No coś ty?? :O Nie pamietasz reklamy ,w której polacy wyjeżdżali di Irlandii kraju mlekiem i miodem płynącego wtedy ?:) Tak na plakacie był bardzo ciekawy ,długowłosy model :) Trochę za bardzo wymuskany (jak to model),ale niezły i przebrany za hydraulika
:)) http://gazetapraca.pl/gazetapraca/1,73343,2780485.html tylko plakatu nie moge znaleźc :)

Dodano: 2011-10-19 20:07 Zmieniono: 2011-10-19 20:09

bibunia napisał(a):
No coś ty?? :O Nie pamietasz reklamy ,w której polacy wyjeżdżali di Irlandii kraju mlekiem i miodem płynącego wtedy ?:) Tak na plakacie był bardzo ciekawy ,długowłosy model :) Trochę za bardzo wymuskany (jak to model),ale niezły i przebrany za hydraulika
:))

eheheheh ten? jak widać na załączonym obrazku, nie Irlandia tylko Francja

ciaaacho

ale miało być o KOŚCIELE W POLSCE <!>

bo nas zaraz Amorphous pogoni, a Cromm się zniechęci do dyskusji, natomiast pan tralalala pokryje nas zasłoną dymną

Dodano: 2011-10-19 20:13 Zmieniono: 2011-10-19 20:15

ghahaha tak właśnie go znalazłam :D no niejako Francja ,ale generalnie chodziło o wyjazdy polskich fachowców z Polski no a wtedy Irlandia była ziemią obiecaną i jakoś tak mi utkwiło ghahahah no tak masz absolutną rację tylko cóż tu wiecej dodac? moze sie przeniesiemy na władze nowe i tam pognębimy naszych polityków? :D

Dodano: 2011-10-19 20:15

Hej, a ja tu czekam na ciętą ripostę

Dodano: 2011-10-19 20:22

Hej a ja ci tu cos napisałam jakieś 5 wpisów temu :)
(5 wszystkich nie moich :D)

Dodano: 2011-10-19 21:02

bibunia napisał(a):
No i...?? Jeśli ktoś chce topic pieniądze i trwonic je na co co jest niepotrzebne i niezyskowne to juz nie mój problem.I do Francji nie zamierzam sie przenosic :)

Jakby nie patrzeć to kraj o długich tradycjach demokratycznych, który już od czasów rewolucji trzyma religię zdala od państwa. A jak widać My Polacy zawsze wychodzimy przed szereg, jak w jedną tak w drugą stronę.

Dodano: 2011-10-19 21:19

Skoro trzyma religie zdala od państwa to chyba dobrze,ze sie w koncu ktoś za to wział i u nas? Bo nie nadążam za twoim tokiem:D

Dodano: 2011-10-19 21:41

Hehe...a czy ja mówię, że nie? Mówię tylko, że najpierw czas na poważne tematy. Bo za to można się zabrać po np. zminimalizowaniu długu publicznego. Bo można najpierw ugłaskać oszołomów, żeby ugrać swoje w ważniejszych tematach, a potem zabrać się za coś, co ma minimalny wpływ nasze życie.

Dodano: 2011-10-20 09:04

kler powinien żyć z tacy, jak kiedyś
(co innego utrzymanie zabytków takich jak niektóre katedry, które są dobrem narodowym bo są zabytkami średniowiecza, renesansu),
a opodatkować to się powinno prawników ich dochody są brane do kieszeni, nie wystawiają faktur, za 10 minutową poradę biorą 200 zł, dlaczego tego Palikot nie porusza ?
uczepił się kleru, czemu nie uczepi się immunitetów posłów, sędziów, czemu nie uczepi się fiskalizacji prawników ?

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło